Sadece 3 Sorudan Oluşan Dünyanın En Kısa IQ Testi

Öncelikle bilmeyenler için IQ'nun ne anlama geldiğini açıklayayım;
IQ'nun açılımı Intelligence Quotient türkçeye ise zeka katsayısı , zeka puanı olarak çevirilebilir. IQ , akıl yürütme ve düşünme kabiliyetinizin değerlendirilmesinde çıkan sonuca denir.




Bugünkü yazımda aslında MIT profesörü Shane Frederick tarafından 2005 yılında oluşturulmuş fakat ilk defa sadece  birkaç hafta önce internete düşmüş dünyanın en kısa IQ testini göstereceğim.

Bu test sadece matematik sorularından oluşuyor yani soruları çözmek çok zamanınızı almaz.

Önemli uyarı: Soruları hafife almayın çünkü MIT profesörü Shane Frederick bu testi ilk oluşturduğunda testi 3000 öğrencinin üzerinde denedi ve öğrencilerin %83'ü başarısız oldu.




Şimdi sorulara geçelim :



1. Bir beysbol sopası ve bir beysbol topu toplamda 1.10 liradır.Beysbol sopasının fiyatı beysbol topunun fiyatından 1 lira fazla olduğuna göre topun fiyatı kaçtır?




2.Eğer 5 makine 5 dakikada 5 parça üretebiliyorsa 100 makine 100 parçayı kaç dakikada üretir?




3.Bir gölde bir nilüfer yaprağı var.Ve bu nilüfer yaprağı her gün kendi boyutunun 2 katına ulaşıyor.Eğer nilüfer yaprağının gölün tamamını kaplaması 48 gün sürüyor ise , gölün yarısını kaplaması kaç gün sürer?





Genelde insanların verdikleri cevaplar bu şekilde oluyor:

1.10 kuruş
2.100 dakika
3.24 gün

Fakat bunlar doğru cevaplar değil tabii.

İşte Doğru Cevaplar:

1.5 kuruş
2.5 dakika
3.47 gün

Eğer bu sonuçlara hala nasıl varıldığını anlayamadıysanız işte soruların çözümleri:

1. Topun fiyatını x olarak  düşünelim.Sopanın fiyatının ise toptan 1 lira fazla olduğunu düşünürsek buna x+1 dememiz gerekiyor.Ufak bir denklem kuracak olursak top(x) + sopa(x+1) = 1.10 olması gerekiyor. 1'i eşitliğin diğer tarafına atarsak  denklem x + x = 1.10 - 1 olur sonra 2x = 0.10 olacağından x'i bulmak için her iki tarafı 2'ye bölersek 0.05 çıkar ve denklemi lira üzerinden çözdüğümüz için 0.05 lira yani 5 kuruş ediyor.

2.Eğer 5 makine 5 dakikada 5 parça üretebiliyorsa her bir makine 5 dakikada yalnızca 1 parça üretebiliyordur.Hepsi aynı anda 5 dakika çalışırsa da 5 tane üretirler normal olarak. Eğer 100 makine aynı anda çalışıp her biri 5 dakikada 1 parça üretirse 100 parça 5 dakikada üretilmiş olur.


3.Bu nilüfer yaprağı her gün kendi büyüklüğünün 2 katında oluyorsa ve 48 günde gölün tamamını kaplayabiliyorsa 47. gün yarısına ulaşmış olması gerekiyor ki 48. gün 2 katına çıkıp gölün tamamını kaplamış olabilsin.



İngilizcenizi geliştirmek için buraya tıklayarak ingilizce ile ilgili yazdığım bütün yazılara ulaşabilirsiniz





Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. O son soruyu çözemedim bi hepsini çözdüm sonra cevabı görüp okuyunca son soruda şaşırdım baya

    YanıtlaSil